Het kopen van een eigen woning of investeren in vastgoed: een gids voor ZZP'ers

In de wereld van vandaag zijn zelfstandige ondernemers, ofwel ZZP’ers, vaak op zoek naar manieren om hun financiële toekomst veilig te stellen. Een populaire optie is het kopen van een huis of investeren in verhuurde of te verhuren woningen. Dit kan niet alleen zorgen voor een stabiele cashflow, maar ook voor aanzienlijke waarde- en vermogensgroei. In dit artikel onderzoeken we waarom dit een aantrekkelijke keuze is voor ZZP’ers, met bijzondere aandacht voor het gebruik van de ZZP hypotheek en investeringshypotheek, en hoe NIBC hierbij kan helpen.

De rol van NIBC voor ZZP’ers

NIBC biedt diverse financiële producten die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van ZZP’ers. Hun ervaring en deskundigheid op het gebied van leningen maken ze een betrouwbare partner in je zoektocht naar een investeringshypotheek of ZZP hypotheek. NIBC begrijpt de unieke uitdagingen waarmee zelfstandigen worden geconfronteerd en biedt oplossingen die aan deze behoeften voldoen.

Het aanvraagproces voor een hypotheek kan complex zijn, vooral voor ZZP’ers die mogelijk niet de “traditionele” financiële documenten hebben die banken doorgaans eisen. NIBC heeft flexibele voorwaarden en neemt een persoonlijke benadering bij het beoordelen van aanvragen. Dit betekent dat je een grotere kans hebt om een hypotheek te verkrijgen die past bij jouw specifieke situatie.

Bovendien biedt NIBC inzicht in de vastgoedmarkt en kan de onafhankelijke adviseur jou begeleiden bij de beslissing of je een woning gaat kopen om zelf in te wonen of dat je beter kunt investeren in woningen via een investeringshyptheek. Dit kan je helpen om weloverwogen keuzes te maken, wat cruciaal is in de complexe wereld van vastgoedbeleggingen.

Hoe een investeringshypotheek werkt

Een investeringshypotheek verschilt enigszins van een traditionele hypotheek. Met de NIBC investeringshypotheek wordt het mogelijk om in een aantal Nederlandse steden te investeren in verhuurde of te verhuren woningen. Een woning als belegging, voor (studerende) kinderen, maar eventueel ook voor ouders. De NIBC Investeringshypotheek is niet bedoeld voor vastgoed voor eigen bewoning en/of pensioenvoorziening. Het is hierbij niet de bedoeling om de woning te gebruiken als vakantie- of recreatiewoning. Het gaat hierbij alleen om reguliere woningen, bedoeld voor de verhuur, als onderpand.

Dit type hypotheek biedt vaak gunstige voorwaarden, zoals lagere rentepercentages en een langere looptijd, wat voordelig kan zijn voor ondernemers zoals ZZP’ers. 

Bij het aanvragen van een investeringshypotheek evalueren onafhankelijke adviseurs de waarde van de woning en het potentieel van huurinkomsten. Dit betekent dat je, in tegenstelling tot een reguliere hypotheek, andere mogelijkheden hebt tot lenen van vermogen, bijvoorbeeld op basis van de verhuuropbrengsten van het vastgoed.

NIBC helpt jou bij investeringshypotheken door heel Nederland. Leningen variëren van EUR 100.000,- tot EUR 15 miljoen. De maximale verstrekking is 85% van de waarde, afhankelijk van locatie en energielabel. Voor nieuwbouw, -verbouw, projectontwikkeling en transformaties met verbouwkosten tot EUR 10 miljoen kan NIBS ook de helpende hand zijn.

De lening voor een investeringshypotheek is niet hoger dan 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat (of 80% van de investering als dat lager is en de woning recent gekocht is).

De hypotheek mag tot 50% van de marktwaarde aflossingsvrij zijn. Het overige deel van de hypotheek mag in 30 jaar (lineaire hypotheek) of 10 jaar (annuïteiten hypotheek) worden afgelost.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je een investeringshypotheek aanvraagt. Dit vergroot de kans op goedkeuring en helpt je om sneller een hypotheek te vinden die bij je past.

De voordelen van een investeringsypotheek voor ZZP’ers

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de voordelen zijn van investeren in een hypotheek voor ZZP’ers. Vastgoed kan een aantrekkelijke manier zijn om geld te investeren, omdat het de neiging heeft om in waarde te stijgen in de loop der jaren. 

Daarnaast kan dit type hypotheek bijdragen aan je financiële stabiliteit. Ten slotte stelt een investeringshypotheek je in staat om te diversifiëren. Het is verstandig om je investeringen niet alleen in één sector of type activa te steken. Door in andere zaken te investeren, voeg je een andere dimensie toe aan je investeringsportfolio, wat je financiële risico’s kan verlagen.

Wat is een ZZP Hypotheek?

Een ZZP hypotheek is een hypotheek speciaal ontworpen voor zelfstandige ondernemers. In tegenstelling tot traditionele hypotheken, waar een vast inkomen op basis van loondienst aantrekkelijk is, biedt een ZZP hypotheek flexibiliteit voor ondernemers die hun inkomen zelf genereren. Dit is een essentieel onderdeel van het profiel van veel ZZP’ers.

Bij het aanvragen van een ZZP hypotheek kijkt de kredietverstrekker naar verschillende factoren zoals de omzet van de afgelopen jaren, nettowinst en zelfs de toekomstverwachtingen. Om vast te stellen welk jaarinkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek, wordt jouw toetsinkomen bepaald door een rekenexpert.

Als je nog geen drie jaar zzp’er bent, kan het soms lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Bij NIBC is dit echter al mogelijk als je 12 maanden zelfstandig ondernemer bent. 

Werken zowel jij als je partner als zelfstandig ondernemer? Dan moet in ieder geval één van jullie minstens drie jaar zzp’er zijn.

Het verschil tussen investeren en zelfbewoning

Wanneer je een huis overweegt te kopen, heb je de optie om het voor jezelf te gebruiken of te huren of verhuren. Dit is een belangrijke beslissing die de richting van je financiële toekomst kan beïnvloeden. 

Met een goed gekozen verhuurde woning kun je een stabiele cashflow creëren, waardoor je meer financiële ruimte hebt om je eigen bedrijf te laten groeien.

In de keuze tussen zelfbewoning en investering spelen ook persoonlijke voorkeuren en levensdoelen een rol. 

Neem de eerste stap

Voor veel ZZP’ers kan de overstap naar vastgoedbeleggingen een levensveranderende beslissing zijn. Of je nu een ZZP hypotheek of een investeringshypotheek overweegt, het is van belang om goed voorbereid te zijn en begeleiding te zoeken bij een bank zoals de NIBC. Een zorgvuldige planning, educatie en netwerken kunnen de sleutel zijn tot succes in deze uitdagende maar belonende sector.

Neem de tijd om je opties te verkennen, je financiële situatie te beoordelen en een strategie te ontwikkelen die voor jou werkt. De reis naar jouw woning of investeringshypotheken kan uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en inzet ben je goed op weg naar een duurzame financiële toekomst.

 

Gerelateerde artikelen